Datatilsynet: Ingen lette smutveje ved brug af cloud
Ingen har påstået, at det er nemt at finde rundt i GDPR-regler, og især ikke, når det gælder brugen af cloudservices fra fx Google og Microsoft.
Cloud er en af de teknologier, som de seneste år har givet anledning til mange spørgsmål, og derfor har Datatilsynet onsdag udgivet en opdateret vejledning om brugen af dem.
Vejledningen er primært målrettet dataansvarlige og gennemgår de overvejelser, man skal gøre sig, hvis man ønsker at benytte en cloudservice.
Derudover offentliggør tilsynet en kort oversigt over spørgsmål og svar om brugen af cloud.
Ekspertgruppe
Samtidig nedsættes en ekspertgruppe, der skal se på tiltag, der kan sikre en lovlig brug af disse tjenester.
Gruppen skal blandt andet se på udfordringerne ved de nuværende cloudservices i lyset af den seneste retlige udvikling og på mulige tiltag og foranstaltninger, der kan sikre en ansvarlig og lovlig brug af cloudservices.
Ekspertgruppens arbejde skal udmønte sig i konkrete anbefalinger og praktisk vejledning, der kan sikre anvendelse af cloudservices inden for rammerne af databeskyttelsesreglerne.
Gruppen kommer til at bestå af op til syv faste medlemmer. Medlemmerne udpeges på baggrund af ansøgninger.
Ingen smutveje
- Der er ingen lette smutveje, men vi forsøger med den nye vejledning at opridse både faldgruber, muligheder og forpligtelser, og vi håber, at ekspertgruppen kan være med til at komme med helt konkret vejledning på, hvordan man bedst kan gøre brug af disse tjenester og samtidig overholde reglerne, siger Datatilsynets direktør Cristina Angela Gulisano.
Cloudservices leveres ofte som standardiserede ydelser, hvor den enkelte organisation som kunde har begrænsede muligheder for at tilpasse servicen til sine individuelle behov og krav. Dele af vejledningen henvender sig derfor samtidig til cloudleverandører, der kan læse mere om, hvordan de kan levere services i overensstemmelse med databeskyttelsesreglerne. Af samme årsag har Datatilsynet som noget nyt udarbejdet en engelsk udgave af vejledningen med henblik på at nå ud til flest mulige aktører, der arbejder med udvikling og brug af cloudservices.
Datatilsynet har en ambition om at tilpasse vejledningen jævnligt, første gang i løbet af andet kvartal 2023.
Find den nye vejledning her
Find spørgsmål og svar her
Læs mere om ekspertgruppen her
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.